Svettiga gymmare beroende av rätt ventilationslösningar

I januari invigdes gymmet Nordic Wellness Örebro Arena, där VentPartner fick uppdraget att installera ventilationen i lokalen, en uppgift som inte är helt enkel då gymmiljöer kräver extra mycket lufttillförsel för att vädra bort dålig lukt och den värme som uppstår vid träning. Det är en utmaning att få bort dålig lukt och samtidigt undvika för stort luftdrag. 

Innan det bestämdes att gymmet Nordic Wellness skulle flytta in i byggnaden vid Behrn Arena i Örebro var det oklart viken typ av verksamhet som skulle hamna i lokalens markplan. VentPartner förberedde då byggnaden med ute- och avluftsschakt för ventilationen, passande för många olika typer av verksamheter.

Just gymmiljöer består ofta av stora öppna ytor, där mycket luft behöver tas in i lokalen för att få bort den lukt och värme som bildas från svettiga gymmare. För att undvika problem med för mycket luftdrag behövs system som ser till att luften transporteras i rätt mängd och hastighet. Hos Nordic Wellness Örebro Arena är det dessutom högt i tak, vilket ställer ännu högre krav på ventilationssystemen.

- Det kan vara lite klurigt att få till ett dragfritt inomhusklimat i gymlokaler. Det är väldigt mycket luft som ska in, som både ska kyla och vädra lokalen, och att då undvika drag kräver ett system som ser till att optimera lufthastigheten för det specifika utrymmet. Man får inte ta in luften med för hög hastighet, säger Tobias Godlund, VD på VentPartner Närke.

- Vi känner oss väldigt nöjda med hela gymmet, där ventilationen är en väldigt viktig del. Inomhusklimatet behöver vara perfekt avstämt med rätt mängd luft och temperatur, för att göra träningen så bekväm som möjligt för våra besökare, säger Alexandra Lagemyr, platschef på Nordic Wellness Örebro Arena.

16 september 2019