foto_2018-09-27_15_46_11.jpg
Projektnamn: Kvarteret Mjölnaren, Beställare: Tegelstaden Bygg AB, Byggherre: HSB Östra

Mjölnaren, Norrköping

Projektnamn: Kvarteret Mjölnaren
Beställare: Tegelstaden Bygg AB
Byggherre: HSB Östra
Byggnadstyp: Nybyggnation lägenheter och kommersiella lokaler


Bakgrund
Det anrika kvarteret Mjölnaren i Norrköping ligger centralt i stadskärnan inom fornlämningsområdet för Norrköpings medeltida stadslager. Kvarteret har försetts med tre nya hus med totalt 69 lägenheter och fyra kommersiella lokaler, vilka sålde slut på bara ett par månader. VentPartner fick i uppdrag att ansvara för nybyggnationens ventilations- och kyllösningar.

Utmaning
Landerholms är en av de kommersiella hyresgästerna i det nya kvarteret, som med Mjölnaren nu har öppnat sitt tredje konditori i Norrköping. En av utmaningarna i projektet var att arkitekten gärna ville att kylaggregaten i konditoriet skulle smälta in i den övriga arkitekturen.

”För oss har det varit viktigt att bevara den gamla känslan i ett modernt boende, säger Magnus Eriksson från HSB Östra”.

Resultat
För att möta arkitektens estetiska krav på kylaggregaten skapades en smart lösning genom ett bra samarbete mellan VentPartner, arkitekten, hyresgästen och HSB. Genom att kylaggregatet gömdes ovan undertaket, och lämnade ett glapp mellan vägg och tak, kunde kylan rinna nerför väggarna – ett så kallat släpp. Lösningen smälte inte bara in i den övriga arkitekturen utan resulterade också i ett bra inneklimat, även under de varmaste dagarna under sommaren.

Samarbetet mellan projektets olika parter var väldigt lyckat under hela projektet, något som gjort att byggnationen blev klar i god tid inom tidsramen.

”Det var första gången jag personligen jobbade med VentPartner, men definitivt inte den sista. Framför allt är jag imponerad av hur de sköter projektbiten, hur de hittar lösningar. Det var alltid kul att komma till arbetsplatsen och jag tror aldrig jag har varit inblandad i ett projekt där vi blivit klara i så god tid, säger Magnus Eriksson, HSB Östra”.


För mer information:
Kristoffer Stralström, Projektutvecklare på VentPartner i Östergötland | 072-33 90 02