Tullhuset i Norrköping. Foto: Jhimmie Bjurdén.

Varsam renovering när q-märkt hus blev Seaclub

Norrköpings Tullhus uppfört 1784 har en lång och brokig historia. Nu har den gamla q-märkta fastigheten byggts om till restaurangverksamhet där Instalcobolagen VentPartner och Boman El har varit med och gjort den omfattande men varsamma renoveringen.

För någon vecka sedan slog portarna upp i Tullhuset Seaclub - Norrköpings nyaste och en av de mest omtalade restaurangsatsningarna i staden. Precis vid Motala ström ligger det gamla Tullhuset som är ett av få välbevarade tullhus som finns kvar och som är q-märkt. Renoveringen till toppklassrestaurang har varit omfattande men inte minst krävt varsam hand för att inte påverka byggnadens särart och kulturella historia.

Instalcobolagen VentPartner och Boman El har arbetat i partneringform tillsammans med fastighetsägaren Spinnhuset Fastigheter, slutkunden, arkitekter och övriga entreprenörer. Uppdraget har gällt projektering och installation där VentPartner har ansvarat för ventilation och kyla och Boman El har ansvarat för belysning-, kraft-, data- och brandlarm.

- Det här har varit ett mycket speciellt projekt med många utmaningar. Det är inte många raka väggar i det gamla huset och renoveringen har varit varsam där vi fått ta hänsyn till gamla detaljer i huset och q-märkningen. Vi har gjort alla installationer dolda via golvet och sedan spårat in i väggarna. Slutresultatet är ju minst sagt imponerande, säger Johan Nyman projektledare på Boman El.

Det speciella i ett q-märkt hus är att inga originaldetaljer får ändras. Inga fasader eller interiördetaljer får heller ändras vilket ställer höga krav på projektering och utförande. Renoveringen har varit påkostad i alla nivåer och det har varit mycket arbete kring detaljer, inredning, val av armaturer och andra installationer.

- Det har varit ett spännande uppdrag i och med att vi har varit extremt begränsade, vilket har gjort att vi fått vrida och vända i projekteringen för att tillsammans hitta så optimala lösningar som möjligt utefter förutsättningarna, säger Kristoffer Stralström på VentPartner.